Responzivni dizajn je jednostavno “must have”

Šta je to zapravo responzivni web dizajn?

Prvo, evo kratkog objašnjenja responzivnog dizajna i kako on funkcionira. U osnovi je responzivni dizajn način sastavljanja web stranica tako da automatski prilagođava njihov sadržaj i elemente tako da odgovaraju veličini zaslona na kojem se gleda. Spriječava da slike budu veće od širine zaslona i spriječava posjetitelje na mobilnim uređajima da trebaju dodatno raditi za čitanje vašeg sadržaja.

Responzivni web dizajn dominira web stranicama posljednjih nekoliko godina, transformirajući način na koji kompanije grade svoju internetsku prisutnost. Web stranica s responzivnim web dizajnom je stranica koja može prilagoditi zaslon na kojem se koristi, bez obzira o kojem se uređaju radi. Web stranica automatski se reformira kako bi korisniku pružila bolje iskustvo, koje dobro odgovara njegovom uređaju, i može vašoj web stranici pružiti brojne pogodnosti, kao i usklađenost s Googleovim preporukama što naravno utječe i na SEO.

domenico loia EhTcC9sYXsw unsplashResponzivni web dizajn predstavljen je 2010. godine i preporučuje se od 2015. godine pa nadalje, no postojala su i mnoga druga ažuriranja koja su također od velike važnosti. Od 2015. mobilni promet prednjači, s tim da je broj korisnika pametnih telefona globalno premašio 5.22 milijarde u 2021.

Ovaj porast mobilnih uređaja koji se koriste za pristup webu pripisuje se Googleovim Mobilegeddonu i AMP-u. 21. travnja 2015. Google je objavio novi algoritam tražilice koji je kao jedan od čimbenika rangiranja uključio prilagođenost web stranice mobilnim uređajima. Ovaj algoritam rangiranja prilagođen mobilnim uređajima osmišljen je kako bi dao poticaj onim stranicama prilagođenim mobilnim uređajima u rezultatima pretraživanja. To je jedan od razloga zašto responzivnost utječe na SEO.

Glavni razlozi zašto biste trebali koristiti responzivni web dizajn

Živimo u društvu u kojm se koriste raznorazni uređaji. Zbog toga je važno da vaša web stranica bude vidljiva na što više uređaja jer nikad ne znate koji će uređaj netko koristiti za pregled vaše web stranice.

Responzivni web dizajn može poboljšati korisničko iskustvo što će se pretvoriti u pozitivnu percepciju vašeg brenda i poslovanja. Ako vaš kupac može lako pristupiti vašoj web lokaciji na svim platformama, vjerojatnije je da će vam se vratiti radi više posla u budućnosti, a to vjerojatnije znači veću stopu konverzije za vašu web stranicu. U svijetu u kojem toliko prometa dolazi s mobilnih uređaja, jako je važno je da ovaj faktor prilagodite svojoj web stranici.

Pa, evo nekih razloga zašto je to tako:

1. Isplativost

Održavanje odvojenih web lokacija za vašu mobilnu i ne mobilnu publiku može biti skupo. Korištenjem responzivnog dizajna možete uštedjeti novac uklanjanjem troškova plaćanja za mobilnu web stranicu. Trebat ćete uložiti samo u jedan dizajn web stranice kako biste privukli sve posjetitelje i sve uređaje.

2. Poboljšano korisničko iskustvo

Korisničko iskustvo presudno je za vlasnike web stranica. Želite da se ljudima sviđa vaša web stranica i želite da ih bude lako koristiti kako biste ih uvjerili da se vrate. Ako netko posjeti vašu web stranicu na mobilnom uređaju, a učitavanje traje zauvijek ili vaše slike nemaju odgovarajuću razlučivost, vaša kompanija može izgledati neprofesionalno.

3. Utjecaj na SEO

Kao što je već spomenuto, optimizacija tražilice ili SEO je strategija koju koriste mnoge kompanije da se poboljšaju na Googleovoj ljestvici. Što ste bliže vrhu, to je veća šansa da će vas potencijalni kupci pronaći. U kombinaciji s drugim SEO čimbenicima, responzivnost vam može pomoći u velikom poticaju rezultata pretraživanja.

4. Fleksibilnost

Kada imate web stranicu s responzivnim dizajnom, možete brzo i jednostavno unijeti promjene. Ne trebate brinuti o promjenama na dvije web stranice. Ova fleksibilnost velika je prednost kada samo želite brzo prilagoditi dizajn ili popraviti pogrešku u kucanju na svojoj web stranici – to morate učiniti samo jednom.

5. Olakšano upravljanje

Većina kompanija, posebno manjih, nema puno vremena za ažuriranje ili osvježavanje izgleda svoje web stranice. No umjesto da trebate angažirati dizajnera koji će se nositi sa svim aspektima vaše web stranice, responzivni dizajn omogućuje vam da promjene napravite sami, brzo i jednostavno.

Datum objave: 25.03.2021. 13:42 u 13:42

Pročitajte još naših članaka