cijena izrade web stranica - web stranica od 150 KM

Cijena izrade web stranica

Cijena izrade web stranica zavisi isključivo od zahtjeva klijenta koji direktno utiču na vremenski period dizajna i razvoja. Svaki dan na Internetu nailazimo na razne ponude za izradu web stranice po cijeni od svega par stotina maraka (100KM – 300KM). Ove ponude često nude jeftine ili čak besplatne web stranice, što može izgledati kao dobra prilika za one koji žele prisutnost na internetu bez velikog troška. Međutim, treba biti svjestan da ozbiljna web stranica ne može koštati toliko malo i da jeftine ponude često nose mnoge probleme sa sobom.

Jeftina izrada web stranica nije dobra ideja

Web stranica predstavlja vašu digitalnu prezentaciju na internetu i treba da bude profesionalna, funkcionalna i privlačna za posjetitelje. Da bi se to postiglo potrebno je imati kvalitetan dizajn, izvrsne tehnologije koje su trenutno u trendu, a također i iskustvo i znanje stručnjaka u web dizajnu, razvoju i optimizaciji. Sve to košta i nije moguće postići sa niskom cijenom.

Problemi sa jeftinom izradom web stranice

Kada se odlučite za izradu web stranice po niskoj cijeni, trebali biste biti svjesni nekih potencijalnih problema koji mogu nastati. Niska cijena često znači da se koriste predefinirani dizajni ili teme, što znači da vaša web stranica neće biti unikatna i neće se razlikovati od drugih stranica koje koriste istu temu. Osim toga, takve stranice često sadrže nullovane plugine i skripte (ilegalne), što može povećati rizik od sigurnosnih propusta i malware-a, pa tako je česta pojava da prilikom otvaranja Vaše web stranice posjetitelji budu preusmjereni na neke druge stranice koje sadrže malware, te služe za krađu podataka i slično (poput pornografskih, stranica za klađenje i sl.).

Razmislite o tome je li jeftina cijena isplativa

Valja naglasiti da je cijena teme (predloška za WordPress) za web stranicu u prosjeku 50-70 dolara, hosting i domena koštaju 60 KM, a ipak postoje ponude za izradu web stranice po cijeni od 150 KM. Gdje se nalazi isplativost izrade po toj cijeni? Može samo ukoliko se koriste ilegalni predlošci i dodaci.

Ova jeftina cijena često uključuje samo implementaciju demo predloška bez bilo kakve optimizacije ili prilagodbe, što je jasan znak da se radi o neiskusnom i nekvalitetnom izvođaču (najčešće ni fotografije ne budu zamijenjene, pa na Vašoj stranici se nalaze fotografije koje su korištene u demo predlošku i na još izuzetno velikom broju stranica, te samim time ne predstavljaju Vaš biznis u pravom svjetlu). Ukoliko želite web stranicu koja će izgledati profesionalno i funkcionirati bez problema, trebali biste se okrenuti ozbiljnim firmama koje su sposobne pružiti kvalitetnu uslugu.

Ukoliko niste sigurni u kvalitetu firme koju ste odabrali, pročitajte recenzije i provjerite njihov rad na drugim projektima (portfolio).