Windows 11, najnovija verzija Microsoftovog računarskog operativnog sistema, u utorak 05.10.2021. je lansirana širom svijeta kao besplatna nadogradnja za korisnike Windows 10.

Microsoft je zvanično predstavio Windows 11. Rokovi uvođenja još uvijek nisu sigurni za starije mašine, ali noviji računari su prvi na redu. Među izmjenama, operativni sistem predstavlja i redizajnirane menije, koje ćete, ako svaki dan sjedite ispred računara sa Windows sistemom, poželjeti prilagoditi svojim standardima.

Za razliku od prethodnih ažuriranja za Windows 10, ovaj novi operativni sistem fokusira se na značajke i poboljšanja prilagođena potrošačima, zasigurno više od relativno skromnih Windows ažuriranja objavljenih u posljednjih nekoliko godina.

Kompatibilnost softvera ostaje nepromijenjena sa sustavom Windows 11, što znači da bi starije aplikacije trebale raditi. Kao i obično, trebat će vam nove verzije nekih aplikacija i alata da biste najbolje iskoristili Windows.

Od premještanja izbornika Start do provjere postavki vanjskog monitora, svoj novo ažurirani sistem možete izmijeniti klikom na tipku Windows na programskoj traci i odabirom Postavke.

Windows 11 ima neke značajne promjene u dizajnu, zajedno s nekim izmjenama u načinu rada sistema pod haubom. Pored toga, tu su još mnoge izmjene pa krenimo redom sa upoznavanjem nekih od novih funkcija.

windows 11

1. Start meni

Windows 11 dolazi sa potpuno novim Start menijem i iskustvom na traci zadataka, kao što vidite na snimcima ekrana u nastavku.
Novosti su ikone, slične kao na Androidu i iOS -u. I dalje se možete vratiti na Start Menu poravnat ulijevo i primijeniti boju, izgled i dojam OS-a.

Screenshot 2

2. Windows widgeti

Microsoft na radnu površinu donosi widgete slične gadgetima Windows Vista. To će omogućiti korisnicima da pregledaju svoj Microsoft Newsfeed na radnoj površini i dobivaju dnevna ažuriranja o vremenu i prometu.

widgets

3. Nova Windows trgovina

Microsoft predstavlja novu trgovinu aplikacija za Windows 11. Redizajniran je kako bi pomogao korisnicima da otkriju i instaliraju svoje omiljene aplikacije, igre, filmove i još mnogo toga.

Nekoliko aplikacija za računare, uključujući Adobe Creative Cloud, Microsoft Teams, TikTok, Notepad i Paint, sada je dostupno u trgovini.

Windows Store on Windows 11

4. Windows međuspremnik

Redizajniran je Windows međuspremnik s novim panelom za umetanje GIF-ova i emojija u vaše aplikacije. Umjesto da tražite GIF-ove i emoji sličice na mreži, možete pritisnuti Win+V da pokrenete Menadžer međuspremnika i odaberete ili pretražite materijal putem trake za pretraživanje u izborniku, kao što je prikazano na snimku ekrana ispod.

Screenshot 1 1

Windows međuspremnik također dobiva novu značajku pod nazivom “zalijepi kao običan tekst”. Kao što vjerojatno znate, Windows 10 trenutno zadržava oblikovanje tekstualnog sadržaja kada se kopira s web stranice ili pošte. Ako zalijepite sadržaj u drugu aplikaciju kao što je Word, oblikovanje će biti neusklađeno.

U sistemu Windows 11 korisnici mogu otvoriti izbornik međuspremnika (Win + V) i zalijepiti sadržaj kao običan tekst, uklanjajući sve neželjeno oblikovanje.

5. Nova tastatura na dodir

Microsoft konačno redizajnira tastaturu osjetljivu na dodir na Windows 11. Kao dio redizajna, možete se prebacivati između više rasporeda tastature. Kada nije spojen, Windows vam omogućava da pređete na mali raspored tastature, koji se može lako pomicati po ekranu.

Na vrhu tastature nalazi se nova “oblast hvatanja”. Možete dodirnuti i držati područje hvataljke za jednostavno pomicanje tastature po radnoj površini i aplikacijama. Microsoft je također ažurirao male i podijeljene rasporede, a tu je i novi izbornik postavki za poboljšanu jasnoću i fokus na važne alate.

Screenshot 3

Tastatura na dodir važan je dio sistema Windows od Windows 8, ali nikada nije dobila dodatne mogućnosti prilagođavanja. Windows 11 poboljšava iskustvo dodira, a kompanija takođe uvodi podršku za pozadine tastature.

Pod C:\Windows\Web\touchkeyboard pronaći ćete osam novih pozadina za tastaturu, od kojih svaka nudi svijetle i tamne varijante.

Aplikacija Windows postavke takođe dobija novu stranicu sa postavkama tastature koja će korisnicima pomoći u odabiru boja i veličine tastature.

6. Novi doživljaj prikaza zadataka

Sa novim operativnim sistemom, Microsoft redizajnira ekran prikaza zadataka sa novim kontrolama za virtuelne radne površine.

Podrazumjevano, traka zadataka ima dugme Task View (Prikaz zadataka) i možete ga kliknuti da biste pokrenuli prikaz zadataka. Kao što naziv govori, prikaz zadataka vam omogućuje da vidite sve otvorene prozore na radnoj površini, uključujući prozore koji su umanjeni ili povećani.

Screenshot 2 1

Funkcija prikaza zadataka također podržava „više desktopa“, koji su odličan način za razdvajanje zadataka. U operativnom sistemu Windows 11 preimenujete, menjate redoslijed i prilagođavate pozadine za svaki od svojih virtuelnih računara.

Na primjer, jednu virtualnu radnu površinu možete koristiti za radne stavke, a drugu za lične stvari, poput streaminga. Možete stvoriti koliko god želite virtualnih desktopa, ali vjerojatno vam neće trebati više od dva ili tri.

Kao što je spomenuto, sada možete promijeniti i pozadinu virtualnih desktop računara. Za promjenu pozadine otvorite aplikaciju Postavke> Personalizacija> Pozadina. Na sljedećem ekranu kliknite lijevom tipkom na pozadinu i promijenite pozadinu za aktivnu virtualnu radnu površinu. Pozadinu ćete vidjeti u sličici za pregled u prikazu zadataka.

7. Titlovi i postavke kamere

Microsoft uvodi poboljšanja za postavke titlova u sistemu Windows 11.  Testirali smo ranu verziju operativnog sistema, a pronašli smo i novu postavku web kamere u Postavkama> Uređaji> Kamera. Nova postavka web kamere omogućuje vam konfiguriranje web kamere povezane s uređajem. Ovo uključuje vanjsku i ugrađenu kameru vašeg prijenosnog računara.

8. Poboljšanje Bluetooth audio iskustva

Microsoft dodaje nove funkcije Bluetooth audio alatu kako bi pojednostavio bežično audio iskustvo i ponudio bolju kontrolu.

Uz Windows 11, Microsoft objedinjuje krajnju audio tačku, što znači da se sada može prebacivati između mikrofona i zvučnika bez ručne promjene krajnjih tačaka zvuka. Windows će prema zadanim postavkama izložiti samo jednu krajnju točku na programskoj traci i automatski će se prebaciti na ispravnu krajnju točku.

9. Nova postavka ekrana

Microsoft dodaje nove kontrole za prikaz stranice postavki operativnog sistema Windows. Na primjer, dobivamo novu opciju „Sadržajno prilagodljiva kontrola svjetline (CABC)“ koja se može isključiti radi poboljšanja kvalitete slike.

Kao što vjerovatno znate, neki uređaji koriste CABC tehnologiju za poboljšanje performansi baterije, ali problem sa ovom značajkom je što smanjuje kvalitetu slike. U stvari, to čak može rezultirati dosadnim promjenama svjetline i utjecati na točnost boje.

Windows 11 personalizacija

10. Izmjena izgleda file explorera

Zadani izgled klasičnog File Explorera ažuriran je dodatnim podmetanjem radi poboljšanja iskustva na ekranu osjetljivom na dodir.

Ako više volite stari izgled, Microsoft je dodao novu opciju pod nazivom “Koristi kompaktni način rada”, kojoj se može pristupiti iz Opcija prikaza mapa. Kad uključite funkciju, vratit će se klasični izgled i ukloniti dodatni padding.

Screenshot 1 2

Da li je vaš uređaj kompatibilan sa Windows 11?

Microsoft je ažurirao hardverske zahtjeve za Windows 11. Neće svi Windows 10 uređaji biti prihvatljivi jer moraju zadovoljiti novi skup kriterija. Među njima je i CPU sa podrškom za TPM 2.0 modul (Trusted Platform Module). To oduzima mnogo starijeg hardvera jer je TPM 2.0 objavljen u oktobru 2014.

Za korisnike stolnih računara koji možda nemaju TPM 2.0, jedan od načina dodavanja funkcionalnosti je kupnja kompatibilnog modula za vašu matičnu ploču. To će zahtijevati da potražite model matične ploče i vidite je li proizvođač ikada izdao kompatibilni TPM.

Provjera kompatibilnosti i instalacija Windows 11

Kako bi provjerili je li vaš računar kompatibilan sa novim operativnim sistemom Windows 11 dovoljno je da sa službene Microsoftove stranice preuzmete alat PC Health Check App. Također, pročitajte minimalne zahtjeve koji su neophodni za instalaciju Windowsa 11.

Provjera kompatibilnosti Windows 11

Ukoliko je vaš uređaj kompatibilan tj. ispunjava sve preduvjete za instalaciju novog operativnog sistema možete krenuti u proces preuzimanja i instalacije. Windows 11 možete preuzeti na 3 načina, prvi je pomoću Windows Installation Assistant-a ukoliko već imate instaliran Windows 10 operativni sistem verzije 2004.

Zapravo, ovaj način će pokrenuti proces nadogradnje sa Windows 10 na Windows 11 (vaši personalni dokumenti se ne brišu, kao ni aplikacije – programi koji su instalirani na Windows 10, s tim da je uvijek preporuka napraviti backup prije ovakvog zahvata).

Drugi način je preuzimanje Microsoftovog alata pod nazivom Create Windows Installation Media, uz pomoću kojeg možete napraviti instalacijski USB disk, ili preuzeti ISO datoteku Windowsa kako bi novi Windows mogli instalirati na isti uređaj ili na neki drugi uređaj, dok je treći način preuzimanje ISO datoteke direktno sa Microsoftove Internet stranice koju je potrebno uz pomoć nekog od alata napraviti bootabilnom (preporučujemo alat pod nazivom: Rufus).

Windows 11 Installation AssistantZa instalaciju Windows 11-ke neophodna je Internet konekcija, a medij koji koristite za instalaciju (USB ili DVD) moraju imati dovoljnu količinu memorije (min. 8 GB)  s obzirom da instalacijska datoteka zauzima nešto više od 5 GB.

Datum objave: 10.10.2021. 2:01 u 2:01

Pročitajte još naših članaka