Definicija web aplikacije

Web aplikacija je računarski program koji koristi web preglednike i web tehnologiju za izvršavanje zadataka putem interneta. Web aplikacije mogu biti dizajnirane za široku upotrebu i mogu ih koristiti svi, od organizacije do pojedinca iz brojnih razloga.

Kako web aplikacije funkcionišu?

Web aplikacije koriste kombinaciju skripti na strani poslužitelja (PHP i ASP) za upravljanje pohranom i dohvaćanjem podataka, a skripte na strani klijenta (JavaScript ,HTML, CSS) za predstavljanje informacija korisnicima. To korisnicima omogućuje interakciju s tvrtkom pomoću mreže. Uz to, aplikacije omogućuju zaposlenicima izradu dokumenata, razmjenu informacija, suradnju na projektima i rad na uobičajenim dokumentima bez obzira na mjesto ili uređaj.

Web aplikacije obično su kodirane jezikom koji podržava preglednik, poput JavaScript-a koji služi za interakciju sa poslužiteljem i HTML-a koji predstavlja takoreći “kostur”, jer se ti jezici oslanjaju na preglednik kako bi program učinio funkcionalnim. Neke su aplikacije dinamične i zahtijevaju obradu na strani poslužitelja. Ostali su potpuno statični bez potrebe za obradom na poslužitelju.

web aplikacije

Ovako izgleda tipičan slijed rada web aplikacije

   Korisnik šalje zahtjev web poslužitelju
   Web poslužitelj prosljeđuje ovaj zahtjev odgovarajućem poslužitelju web aplikacije
   Poslužitelj web aplikacije izvodi traženi zadatak – poput upita baze podataka ili obrade podataka, zatim generira rezultate traženih podataka
   Poslužitelj web aplikacije šalje rezultate web serveru s traženim informacijama ili obrađenim podacima
   Web poslužitelj klijentu odgovara natrag s traženim informacijama koje se zatim pojavljuju na korisnikovom zaslonu

Prednosti web aplikacije

   Web aplikacije rade na više platformi, bez obzira na OS ili uređaj, pod uvjetom da je preglednik kompatibilan
    Svi korisnici pristupaju istoj verziji, uklanjajući probleme s kompatibilnošću
    Ne instalira se na tvrdi disk, čime se uklanjaju ograničenja prostora
    Smanjuju softversko piratstvo u web aplikacijama temeljenim na pretplati (tj. SaaS)
    Smanjuju troškove kako za posao tako i za krajnjeg korisnika jer je za poslovanje potrebno manje podrške i održavanja, a niži zahtjevi za računalom krajnjeg korisnika

Razlike između web aplikacije i websajta

Website

Ukoliko ovo čitate, upravo se nalazite na jednom! Web stranice dostupne putem preglednika prikazuju koristan sadržaj. Oni mogu predstavljati digitalni sadržaj, slike, video i audio. Web stranice (u odnosu na web aplikacije) su statične, što znači da se sadržaj ne ažurira dinamički. Većina web stranica izrađuje se pomoću HTML-a, CSS-a i možda malo JavaScript-a.

Primjeri sjajnih web stranica:

BX Kamen Jajce d.o.o 

Rudnici boksita Jajce 

Werbe-Mont Augsburg

Jajce Youth Hostel

Web aplikacije

Web aplikacije su web stranice s funkcionalnošću i interaktivnim elementima. Gmail, Facebook, YouTube, Twitter itd. Sve su to web aplikacije koje su dinamične i stvorene za angažman korisnika. Budući da su web aplikacije izuzetno prilagodljive i mogu izvoditi širok raspon funkcionalnosti, općenito ih je teže izraditi i potreban im je iskusan tim programera.

Web aplikacija je računarski softver kojem se pristupa putem web preglednika, često je povezan s bazom podataka radi pružanja interaktivnog iskustva specifičnog za pojedinca koji ga koristi. U web aplikacijama podaci se mogu referencirati, pohraniti i pristupiti im putem prilagođenog interfejsa radi pojednostavljenja isporuke podataka korisniku.

Primjeri sjajnih web aplikacija:

Gmail

Amazon.com

Twitter

Primjere još nekih web stranica i aplikacija možete pogledati u našem portfoliu.

Datum objave: 23.03.2021. 0:11 u 0:11

Pročitajte još naših članaka