SSD ili HDD? Šta je najbolje za vaše potrebe?

Kada želite kupiti novi računar ili prijenosno računar ili ako istražujete načine za nadogradnju računala, vidjet ćete puno referenci i na hard diskove i na SSD diskove, no koji je najbolji za vas? Prije nego što krenemo u usporedbu SSD i HDD tehnologije, pogledajmo brzo svaku vrstu pogona.

HDD (Hard Disk Drive)

Hard disk je hardverska komponenta koja pohranjuje sav vaš digitalni sadržaj. Vaši dokumenti, slike, muzika, videozapisi, programi, postavke programa i operativni sistem predstavljaju digitalni sadržaj pohranjen na hard disku. Hard diskovi mogu biti interni ili eksterni.

Ako imate stolno računalo, najvjerojatnije imate tradicionalni pogon hard diska, na kojem su pohranjeni operativni sistem, zajedno s aplikacijama koje instalirate, te datoteke i mape.

ssd ili hdd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tradicionalni tvrdi disk sadrži kružni disk – poznat kao pladanj – koji pohranjuje vaše podatke. Disk se okreće, omogućavajući kraku za čitanje i pisanje da čita podatke na disku (ili upisuje podatke na njega) dok prolazi. Što se brže okreće ploča, brže hard disk radi, što može utjecati na to koliko brzo vaš operativni sistem reagira i koliko dugo treba programima instaliranim na pogonu da se učitaju i otvore.

SSD (Solid State Drive)

ssd ili hdd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SSD pogon novija je tehnologija za pohranu, ali postoji već neko vrijeme, a ako imate moderni laptop, vjerojatno koristi SSD.

SSD za razliku od tradicionalnog hard diska – nema pokretnih dijelova. Umjesto toga koristi NAND flash memoriju. Što SSD ima više NAND (Negative-AND) memorijskih čipova, to je veći kapacitet za pohranu. Suvremena tehnologija omogućuje da SSD  imaju više NAND čipova nego ikad, što znači da SSD-ovi mogu imati kapacitete slične kao HDD.

Mnogi SSD-ovi dolaze sa SATA III priključcima, što znači da se lako mogu instalirati umjesto standardnog diska, a mnogi dolaze i u 2,5-inčnom formatu u kojem dolaze i manji hard diskovi. Međutim, maksimalni protok podataka SATA III iznosi 600 MB/s. Ta brzina je u redu za HDD-ove, SDD-ovi su sposobni za puno brže brzine, što znači da ako imate SSD sa SATA III konekcijom, izvedbu pogona zapravo koči njegova SATA konekcija.

Razlika u cijeni

Kada birate između SSD-a i HDD-a, prva velika razlika koju ćete primijetiti u početku je cijena. SSD-ovi su obično skuplji po gigabajtu od tradicionalnih tvrdih diskova. Međutim, vrijedi napomenuti da su neki SSD-ovi skuplji od drugih. Stariji SATA III SSD-ovi jeftiniji su od M2 i PCIe SSD-a, a budući da tehnologija postoji već neko vrijeme, određeni SATA III SSD-ovi nisu toliko skuplji od tradicionalnih tvrdih diskova.

Kapacitet i performanse

Kapaciteti pogona usko su povezani s cijenom kada se spominju SSD i HDD. U svakom slučaju, ako želite puno prostora za pohranu, HDD je za vas pravi izbor jer nudi više prostora za manju cijenu. Dakle, HDD-ovi su dobri za pohranu puno velikih datoteka, što ih čini dobrima za držanje fotografija, videozapisa i igara.

S druge strane, ako su vam bitnije performanse, bolja opcija će biti SSD koji nudi daleko bolje performanse ali i manji kapacitet (ukoliko niste  spremni platiti prilično visoku cifru). U prošlosti SSD-ovi uglavnom nisu bili sposobni za tako velike kapacitete, ali zahvaljujući napretku tehnologije sada možete dobiti SSD-ove s terabajtima prostora za pohranu. Međutim, to ima poprilično visoku cijenu, a veliki SDD-ovi često imaju čak pretjerano visoke cijene.

Pogledajte razliku u performansama

Kada je riječ o performansama, stvari su jasne. U to se možete i sami uvjeriti na sljedećem linku u kojem se prikazuje drastična razlika u bootanju operativnog sistema windows 10.

Preporuka : Ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro odabrati manji SSD, možda oko 160 GB – 256 GB, za pohranu programa poput vašeg operativnog sistema i drugih programa koje često koristite, za koje želite iskoristiti veću brzinu SSD-a, a zatim za pohranu upotrijebiti HDD za druge datoteke kod kojih brzina nije toliko važna.

Datum objave: 21.03.2021. 23:49 u 23:49

Pročitajte još naših članaka