Backup podataka je jednostavno nešto neophodno, što morate imati. Da li vam se ikada desilo da ste izgubili mnogo bitnih podataka, ili ste čuli da se nekome desilo? Sigurno vam se u nekom trenutnu desilo da ste barem imali osjećaj panike jer ste mislili da ste izgubili vama bitne podatke.

Bilo da se radi o slikama porodičnog odmora, dokumentima s posla ili domaćem zadatku sa fakulteta, vjerojatno imate podatke na tvrdom disku računara ili mobilnom uređaju koje je previše vrijedno za izgubiti. Tu dolazi sigurnosna kopija podataka.

backup

Šta je to zapravo sigurnosna kopija podataka, odnosno backup?

Jednostavno rečeno, sigurnosna kopija podataka je kopija ili arhiva važnih podataka pohranjenih na vašim uređajima, poput računara, telefona ili tableta, i koristi se za vraćanje tih izvornih podataka u slučaju gubitka podataka.

Sigurnosno kopiranje i oporavak opisuje proces stvaranja i pohranjivanja kopija podataka koji se mogu koristiti za zaštitu organizacija od gubitka podataka. Oporavak iz sigurnosne kopije obično uključuje vraćanje podataka na izvornu lokaciju ili na drugu lokaciju gdje se mogu koristiti umjesto izgubljenih ili oštećenih podataka. Odgovarajuća sigurnosna kopija pohranjuje se na sekundarnom zasebnom sistemu ili hardveru radi zaštite od mogućnosti gubitka podataka zbog kvara primarnog hardvera ili softvera.

Zašto je backup toliko bitan?

Svrha sigurnosne kopije je stvoriti kopiju podataka koja se može oporaviti u slučaju kvara primarnih podataka. Kvarovi primarnih podataka mogu biti posljedica kvara hardvera ili softvera, oštećenja podataka ili događaja uzrokovanog čovjekom, poput zlonamjernog napada (virus ili zlonamjerni softver) ili slučajnog brisanja podataka. Backup omogućava vraćanje podataka s ranijeg vremena kako bi se posao oporavio od neplaniranog događaja.

Pohranjivanje kopije podataka na zaseban medij ključno je za zaštitu od gubitka ili oštećenja primarnih podataka. Ovaj dodatni medij može biti jednostavan poput USB-a, hard diska ili pohranjivanja u cloudu. Alternativni medij može biti na istoj lokaciji kao primarni podaci ili na udaljenoj lokaciji. Za najbolje rezultate, sigurnosne kopije se prave dosljedno, redovito kako bi se smanjila količina podataka izgubljena između sigurnosnih kopija. Što više vremena prolazi između sigurnosnih kopija, to je veća mogućnost gubitka podataka pri oporavku iz sigurnosne kopije. Zadržavanje više kopija podataka pruža osiguranje i fleksibilnost za vraćanje na vrijeme koje nije pogođeno oštećenjem podataka ili zlonamjernim napadima.

Prijetnje od ransomware napada

Postoji niz prijetnji od gubljenja ili krađe podataka, a jedan od njih je ransomware napad. Na raspolaganju je niz načina na koje ransomware može dobiti pristup računaru. Jedan od najčešćih sistema isporuke je phishing spam – prilozi koji žrtvi stižu putem e -pošte, maskirani kao datoteka kojoj trebaju vjerovati. Nakon što se preuzmu i otvore, mogu preuzeti žrtvin računar te dobiti pristup podacima. Neki drugi, agresivniji oblici ransomwarea, poput NotPetya, iskorištavaju sigurnosne rupe kako bi inficirali računare bez potrebe da prevare korisnike.

Nekoliko je stvari koje bi zlonamjerni softver mogao učiniti kada preuzme računar žrtve, ali daleko najčešća radnja je šifriranje nekih ili svih datoteka korisnika. Ako želite tehničke detalje, Institut Infosec detaljno je proučio kako nekoliko vrsta ransomwarea šifrira datoteke. Najvažnije je znati da se na kraju procesa datoteke ne mogu dešifrirati bez matematičkog ključa koji zna samo napadač. Korisniku se prikazuje poruka s objašnjenjem da su njihove datoteke sada nedostupne i da će biti dešifrirane samo ako žrtva uradi ono što napadač zahtijeva.

Kako izgleda tipičan phishing napad putem emaila?

phishing attack email

U ovom slučaju napadač se lažno predstavlja kao uprava univerziteta te studentu šalje lažni link za obnovu passworda korisnika. Klikom na link, korisnik je direktno izložen napadu te će vrlo vjerovatno preuzeti maliciozni softver za krađu podataka.

Kako izbjeći napade i zaštiti svoje podatke?

 • Zaštitite svoj računar pomoću sigurnosnog softvera. Podesite softver da se automatski ažurira kako bi se mogao nositi sa svim novim sigurnosnim prijetnjama.
 • Zaštitite svoj mobilni telefon postavljanjem softvera za automatsko ažuriranje. Ova ažuriranja mogla bi vam pružiti kritičnu zaštitu od sigurnosnih prijetnji.
 • Zaštitite svoje račune koristeći višefaktorsku provjeru autentičnosti. Neki računi nude dodatnu sigurnost tako što zahtijevaju dvije ili više potvrda za prijavu na vaš račun. To se naziva višefaktorska autentifikacija.
  Dodatne vjerodajnice koje su vam potrebne za prijavu na vaš račun spadaju u dvije kategorije:
  Nešto što imate – poput lozinke koju dobijate putem aplikacije za provjeru autentičnosti ili sigurnosnog ključa.
  Nešto što jeste – poput skeniranja otiska prsta, mrežnice ili lica.
  Višefaktorska autentifikacija otežava prevarama da se prijave na vaše račune ako ipak dobiju vaše korisničko ime i lozinku.
 • Zaštitite svoje podatke sigurnosnom kopijom. Napravite backup podataka i provjerite jesu li te sigurnosne kopije povezane s vašom kućnom mrežom. Datoteke računara možete kopirati na vanjski tvrdi disk ili u pohranu u oblaku. Napravite backup podataka i na telefonu.

Datum objave: 22.09.2021. 22:17 u 22:17

Pročitajte još naših članaka