Koji su to najbolji web preglednici za 2021?

Google chrome

Pokrenut 2009. godine, Google Chrome je brzo dosegao veliku popularnost jer je tada bio najbrži preglednik. Međutim, sada ima konkurente. I kao najkorišteniji web preglednik, Chrome bi trebao održavati standarde brzine i učinkovitosti.

Google Chrome najpoznatiji je svjetski web preglednik, stoga je i najomiljeniji i najpreuzimaniji preglednik svih vremena i ima sve značajke za sigurnosno kopiranje. Ovo je najbolji sveobuhvatni web preglednik koji može zadovoljiti potrebe  “običnog” web pretraživača, a sa druge strane i  web programera, ima ponešto za svakoga.

Jedna od najboljih karakteristika Google chromea je ta što je zastupljen na skoro svim platformama. To znači da možete preuzeti Chrome na gotovo sve svoje uređaje, a zatim ih sinkronizirati zajedno, a zbog ove sinkronizacije moći ćete pristupiti svojim oznakama, provjeriti svoju historiju pretraživanja i istovremeno pristupiti internetu na više uređaja sa samo jednim računom.

Međutim, sve prednosti zahtjevaju i dodatne resurse, pa nije rijetko da ukoliko imate stariji računar Chrome može “pojesti” sav RAM. Također nije sjajno što se tiče postavki privatnosti, pa ako ste zabrinuti zbog velikog tehnološkog uviđanja u vas, možda pokušajte s jednim od sljedećih preglednika.

Google chrome možete preutezeti na ovom linku.

Mozila firefox

Ovo je vjerovatno drugi najbolji web preglednik u ovim ratovima preglednika, jer je vrlo jedinstven i jednostavan preglednik, a možete ga jednostavno preuzeti pomoću tvorničkog preglednika kako biste uživali u svim značajkama koje nudi.

Nakon nekoliko godina u malom padu zbog ovisnosti da jede sav RAM vašeg računara, Mozilla Firefox vratio se igru. Novi Firefox brži je od svojih predaka, a sada se bori i s Chromeom. Ova nova verzija Firefoxa sada ima lakši utjecaj na sistem, a još uvijek nudi svu funkcionalnost koju biste očekivali od web preglednika. Redizajnirano korisničko sučelje Firefoxa i mnoge nove značajke mogle bi potaknuti ljude da promijene svoje preglednike.

Microsoft Edge

Microsoft je bio prvi kandidat u ratovima preglednika s njihovim početnim preglednikom koji se zvao Internet Explorer. Bio je unaprijed instaliran za sve Windows uređaje i jedini se u to vrijeme koristio za pregledavanje weba. Međutim, s godinama je postajao sve sporiji i sporiji,čak do te mjere da je postao predmet ismijavanja, pa ga je Microsoft zamijenio poboljšanom i superiornom verzijom nazvanom Microsoft Edge.

Microsoft Edge uzima pobjedničku formulu Chromea i dodaje nekoliko jedinstvenih značajki kako bi se razlikovao od svojih konkurenata. Koristi manje resursa što znači da neće zapaliti računar ako otvorite previše kartica. Edge također dolazi s puno robusnijim skupom značajki privatnosti koje pomažu u sprječavanju pregledavanja web stranica izvan vaših osobnih podataka.

Opera browser

Opera je prilično slična Google Chromeu jer koristi isti osnovni program, ali Opera je jedinstvena jer ima bočnu traku na koju možete prikvačiti veze do svojih omiljenih web stranica, poput oznake ili prečaca do prozora za e-poštu ili chat. Baš kao i drugi preglednici, Opera također podržava sinkronizaciju na različitim uređajima. Tu je i opcija Flow koja radi putem skeniranja QR koda.

Postavke se mogu prilagoditi kako biste sakrili bočnu traku i koristili tradicionalnije izbornike i alatne trake poput ostalih programa internetskog preglednika. Opera je pristojno brza, približno jednaka Firefoxu i Chromeu kada je riječ o početnom pokretanju, navigaciji web stranicama i učitavanju stranica.

URL traka je ujedno i traka za pretraživanje i ima slaganje, što znači da možete povlačiti i ispuštati otvorene kartice onim redoslijedom kojim želite. Za Operu je dostupno više od 1000 proširenja. Pored toga, prilično zgodna stavka je da korisnici mogu instalirati proširenja za Chrome u Operu.

Chromium

Chromium je podskupina Chromea i Edgea, budući da Google i Microsoft na prve komponente ugrađuju druge komponente i značajke kako bi izradili svoju robu. Sve u Chromiumu je u Chromeu i u Edgeu, ali nije sve u Chromeu ili Edgeu u Chromiumu. Ako trenutno upotrebljavate Google Chrome, nećete imati problema s prebacivanjem na njegov open source, zapravo je to samo Chromium od kojega Google posuđuje izvorni kod za Chrome.

Po izgledu i osjećaju i značajkama Chromium je isti kao Chrome. Možete se prijaviti pomoću Google računa, sinkronizirati podatke, preuzeti proširenja i još mnogo toga. Ipak, postoje razlike koje bi korisnicima mogle pomoći da naprave bolji izbor.

Jedna od glavnih razlika je u tome što je Chromium razvijen kao izdanje koje se neprekidno pokreće, što znači da se značajke ulaze u novu verziju češće od Chromea, gotovo svakodnevno. To je razlog zbog kojeg bi se preglednik s open source kodom mogao srušiti češće nego što je to slučaj u stabilnim verzijama preglednika.

 

Pročitajte i naš prethodni blog.

Datum objave: 24.03.2021. 0:55 u 0:55

Pročitajte još naših članaka